به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه همشهری، شروع بدنسازی برای بسیاری از آنها همراه با شروع استفاده از مکملها نیز هست؛ امری که یکی از بدنسازان کشور در قبال آن از لفظ مافیای مکمل استفاده کرده بود که به عقیده او بدنسازان را نابود میکند. درباره کم و کیف استفاده از مکملها، با امین میرآغاسی، متخصص تغذیه ورزشی گفتوگو کردهایم. نکتههای این متخصص را پیش رو دارید.
- مکملها اگر به درستی و در حد نیاز مصرف شوند، احتمال ایجاد مشکلات در دوران سالمندی پایین خواهد بود، اما موضوع این است که مصرف مکملهای بدنسازی در افراد مختلف، اثرات متفاوتی دارد.
- برخی عوارض مکملها ممکن است بهتدریج ظاهر شوند و به راحتی قابل شناسایی نباشند. مثلا مشکلات کلیوی یا گوارشی ممکن است زمانبر باشند و تا زمانی که علائم واضحی ایجاد نشود، فرد متوجه نخواهد شد.
- مصرف مکملهای بدنسازی مانند پروتئین وی، کراتین و آمینواسیدها بهطور معمول اثرات کوتاهمدتی دارند و به مرور زمان از بدن دفع میشوند. اگر این مکملها بهطور صحیح و با دوز مناسب مصرف شوند، پس از ترک ورزش عمدتا در بدن باقی نمیمانند.
- مکملهایی مثل پروتئین وی (whey)، کراتین، گینر، الکارنیتین و غیره از مکملهای محبوب و رایج در بدنسازی و سایر رشتهها هستند که هرکدام اثرات و کاربردهای جداگانهای دارند. مثلا پروتئین وی از شیر بهدست میآید و بهعنوان منبع غنی پروتئین برای افزایش عضلهسازی، تسریع در بازیابی عضلات و بهبود عملکرد ورزشی استفاده میشود، اما مصرف بیش از حد آن میتواند منجر به مشکلات گوارشی مانند نفخ، تهوع، درد شکم و اسهال شود. همچنین فشار زیادی به کلیهها و کبد وارد میکند که در درازمدت ممکن است به آسیب دیدن این اندام منجر شود.
- کراتین (Creatine) هم بهدلیل اثربخشی فوری و قدرت بالای آن در بهبود عملکرد ورزشی مثل استقامت عضلانی، یکی از مکملهای پرطرفدار بین بدنسازهاست که با حفظ آب در عضلات باعث افزایش انرژی و عملکرد ورزشی میشود، اما زیادهروی در مصرف این مکمل هم عوارضی دارد، عوارضی مانند مشکلات کلیوی، نفخ، گرفتگی عضلات و افزایش وزن بهدلیل احتباس آب.
نظر شما